Nieuws


Stofzuiger onderhoud

Onderhoud is behoud

We kennen die uitdrukking allemaal wel, maar staan er niet in alle gevallen bij stil. Uiteraard krijgt onze auto periodiek een onderhoudsbeurt en verven we eens in de zoveel jaar de kozijnen van ons huis. We begrijpen dat als we dat niet doen, de schade waarschijnlijk groter is dan de kosten voor het onderhoud.


Maar hoe zit dat met een stofzuiger? Kun je daar wat aan onderhouden? Is dat lonend? Absoluut! Het is vrij eenvoudig en ook nog eens goedkoop. 

Kabelbreuk

Als het stroomsnoer aan de binnenkant beschadigd raakt, krijg je een kabelbreuk. De stroom komt niet meer bij de stofzuiger en de machine doet niets meer. Dit is een veel voorkomende storing. Gelukkig is een reparatie hieraan in de meeste gevallen nog goed betaalbaar. Maar, voorkomen is beter dan genezen. Daarom enkele tips:

1.    Rol het snoer voor je begint helemaal uit. Als een deel opgerold blijft zitten, kan deze warm worden wat de kans op een snoerbreuk vergroot.

2.    Trek niet aan het snoer als deze helemaal is uitgerold. Als het snoer helemaal is uitgerold en je kunt ergens nét niet bij dan kan het snoer te strak komen te staan, waardoor deze een breuk oploopt of losraakt in de haspel.

3.    Is de kabel beschadigd? Dit is gevaarlijk! Loop gerust met de stofzuiger bij ons binnen zodat we het probleem voor u op kunnen lossen.

 

Gebruik originele stofzakken

Voor ieder type stofzuiger zijn alternatieve stofzakken op de markt, deze stofzakken hebben vaak niet de juiste pasvorm waardoor het stof gemakkelijk buiten de stofzak terecht kan komen. Het gebruikte materiaal is van een mindere kwaliteit waardoor deze gemakkelijker in kunnen scheuren, vaak zijn ze gemaakt van karton of van een veel dunnere soort stof. Het voordeel van originele zakken is dat deze vaak beschikken over verschillende filterlagen, die ook de fijnste vuil- en stofdeeltjes opnemen en vasthouden. Waardoor er geen stofdeeltjes kunnen ontsnappen. 
 

Stofzuigerzak vervangen

Vervang de stofzuigerzak op tijd voor een originele nieuwe, u zult merken dat u weer meer zuigkracht heeft, tevens stinkt u stofzuiger zo minder. Hoe meer u zuigt, hoe vaker de zak vervangen moet worden.

 

Filters vervangen

Uw stofzuiger heeft 2 filters; motorfilter, deze beschermd de motor; uitblaasfilter, deze zorgt ervoor dat de fijnste stofdeeltjes niet weer in de ruimte komen. 

Vervang deze bij ieder pak stofzuigerzakken of kijk in de handleiding voor aanvullende informatie. Een schoon filter is essentieel voor het behouden van de stofopnamecapaciteit van de zak. Met een verstopt filter krijg je een zak niet of moeilijk meer vol. De zuigkracht van de stofzuiger neemt af. 

 

Heeft u allergieën? Schaf dan een hepa filter aan, dit filtert de uitgeblazen lucht voor 99.95% van fijnstof, pollen e.d. Heeft u een harige viervoeter in huis? dan is een koolstoffilter aan te bevelen, deze neemt de nare geurtjes op.

 

Geen bouw/fijn stof opzuigen
Zuig geen bouw/fijn stof met je stofzuiger. Dit stof is zo fijn dat de filters erdoor verstopt raken waardoor de motor overbelast wordt. Het is aan te raden om bouwstof eerst goed met een stoffer en blik te verwijderen en vervolgens te dweilen.

 

Zakloze stofzuigers

Bij zakloze-stofzuigers is het onderhoud nog belangrijker omdat we hier te maken hebben met een fijnstoffilter. Allereerst dient men regelmatig de stofcontainer te legen alvorens deze de maximum inhoud bereikt. Het fijnstoffilter dient regelmatig schoon gemaakt of vervangen te worden, dit is afhankelijk van het merk en type stofzuiger raadpleeg hiervoor de handleiding van het apparaat. Bij achterstallig onderhoud raakt dit filter verzadigd en kan daardoor de motor overbelasten.

stofzuiger APK

twijfelt u over de prestaties van uw stofzuiger, neem deze gerust mee naar een van onze winkels en we kijken deze graag voor u na. 

Terug naar het overzicht

"Bex Elektro, als u kiest voor service!"
Al meer dan 56 jaar een begrip in midden Limburg
Eigen service- en reparatiedienst
3 generaties toewijding en gastvrijheid